Ahoj všichni! ? Letos jsem strávil skoro tři týdny v okolí Opatije a musím říct, že mě tamní kuchyně úplně omámila. Nejde mi jen o ty všechny známé věci – mořské plody, ryby, olivový olej. Fascinuje mě, jak rozdílná je kuchyně třeba v Istrii oproti jižnímu pobřeží. V každé vesničce jsem narazil na úplně jiné speciality, a když jsem se začal ptát místních na jejich oblíbené jídlo, pořád skončili u nějakých nakládaných okurek nebo špenátu připraveného konkrétním způsobem. Myslím, že spousta z vás, co tam jezdí, to spíš zanedbává a jezdí jen na známá místa.
Mě by zajímalo – máte vy také oblíbené tradičnější recepty nebo jídla, která jste třeba ani nečekali, že tam zkoušíte? Kterou část tohoto regionu byste doporučili právě pro autentickou kuchyni? Já už plánuju další cestu, protože si myslím, že bych tam mohl strávit měsíc a stále objevovat nová jídla. ? Také bych rád věděl, jestli některé z vás vaří podle místních receptů doma – je to vůbec možné bez zdejších ingrediencí?
Máte chuť na listnatou zeleninu? Jaké jsou vaše zkušenosti s regionální kuchyní severního Jadranu?
-
Petr Horáček